sobota, 28. april 2012

ŠTANJEL - LUKOVEC - KOBJEGLAVA - ŠTANJEL - KOBDILJ - ŠTANJEL (cca 20 km - cca 400 mvr)

Drugi in tretji dan potepanja po Krasu pa je bil namenjen pohodništvu.
Prva stvar, ki sem jo opazil je ta, da po Krasu preprosto ni razen nekaj izjem, skoraj nobenih markacij... Ali jih pa jaz nisem videl.
Sicer obstajajo kolesarske poti, ki so dobro označene, vendar so vseeno nekako predolge, da bi jih pohodnik vzel pod noge, še posebej ker potekajo izven osenčenih področij.
Tako sva se z Vesno odločila, da prirediva del pohodne poti "Od Kala do kala" in jo združiva s kolesarko potjo številka 4 - tako sva videla kraške pojave, kraško floro in favno, za konec pa okusila še kraške dobrote.

Dan je bil kar precej vroč, tako da nisva srečala kaj veliko ljudi, so bili pa tisti, ki sva jih prav prešerno razpoloženi in dobrovoljni. Seveda na poti ni manjkalo metuljev, ki jih v teh krajih kar mrgoli pa tudi fazana sem opazil...
Nekje proti koncu pohoda sva se ustavila še v super duper gostilni, ki se kliče "Kraljestvo Pršuta" - nahaja se v Kobjeglavi in sicer v sklopu Pršutarne Kras.
Različne vrste pršutov, oliva v sečovljski soli z domačim olivnim oljem, ješprenj z šparglji, šelinka, špargljev sorbet, špargljev sladoled in vse skupaj zalito s kraško deževnico in domačim teranom. Manjkal ni niti čudovit ambient, niti prijetna glasba - seveda je bil na koncu tudi račun temu primeren, vendar nič ne de... Živi se enkrat pa še to precej kratko.

Zadnji dan sva namenila izhodišču - Štanjelu z okolico. Pohod po Fabianijevi poti skozi Kobdilj je bil ovekovečen z opazovanjem Fabianijevih arhitekturnih dosežkov, peljala pa naju je tudi mimo pokopališča iz 1. svetovne vojne. Pot sva zaključila v gradu Štanjel, kjer sva po ogledu razstave pristala na grajskem vrtu, s kavo na mizi.

Po kavi sva skočila še v štanjelsko cerkev, nato pa po večerji izlet zaključila in se z avtom vrnila nazaj v Novo mesto.

Vtisi: GOOGLE MAPS - KO ODPOVE VSE OSTALO...

Lahkih nog naokrog - Kras skozi oči pohodnika.

Ni komentarjev: